Ko dzīvnieki dzīvo Sahāras tuksnesī?

Mēs parasti mēdzam attēlot Sahāras tuksnesi kā milzīgu, nocietinātu, nedzīvu smilšainas ainavas posmu ar izkaisītām nomadu ciltīm un to mājdzīvniekiem. Tomēr Sahārai ir daudz vairāk nekā mēs domājam. Sahāras tuksnesis aizņem 9 400 000 kvadrātkilometru platību, kas ir salīdzināms ar ASV lielumu. Tā stiepjas pāri Ziemeļāfrikai, aptverot aptuveni 31% Āfrikas zemes. Tādējādi tas ir lielākais karstais tuksnesis pasaulē.

Sahāras tuksnesī atrodas neticami daudzveidīgas sugas, kas ir piemērotas, lai izdzīvotu tuksnesī. 70 zīdītāju sugas, 90 putnu sugas, 100 rāpuļu sugas un vairākas zirnekļu, skorpionu un citu mazāku dzīves veidu sugas sauc Sahāras tuksnesi. Neatkarīgi no dromedāra kamieļa un kazu tuksnesis rīko ļoti bailes nāves skorpionu, ārkārtīgi indīgo smilšu viperi, eleganto un sīva gepardu, graciozas gazeles, strauji kājām sarkano kaklu strausu un vairāk.

Šeit, mūsu sarakstā "Ko dzīvnieki dzīvo Sahāras tuksnesī?" mēs piedāvājam unikālās Sahāras tuksnesis.

15. Sahāras sudraba ant

Unikāls dzīvnieks, Sahāras sudraba antis ( Cataglyphis bombycina ), paliek aktīvs tikai 10 minūtes dienā. Šīm radībām ir garākas kājas, nekā citas skudras, un tās rada siltuma šoka proteīnus pirms iziešanas no urbumiem. Abi šie pielāgojumi viņiem palīdz izdzīvot tuksneša galējo karstumu.

14. Deathstalker Scorpion

Nāvējošā skorpions ( Leiurus quinquestriatus ) ir pasaulē visindīgākās skorpionu sugas. Tas rada nāvējošu neirotoksīnu kokteili, kas var izraisīt aizraujošu sāpju rašanos pieaugušajam cilvēkam, ja to iekaro šis skorpions. Bērniem, vecākiem cilvēkiem un slimiem cilvēkiem ir arī risks, ka mirst ar envenomāciju ekstrēmos deathstalker kodienu gadījumos.

13. Smilts Viper

Nāvīga vipera suga, Cerastes vipera dzīvo Sahāras tuksnesī. Čūskas garums ir apmēram 20-35 cm, un tām ir plaša, trīsstūra galva un sīkas acis. Spēcīgais hemotoksīns, ko ražo šis viperis, gandrīz nekavējoties nogalina savu laupījumu. Mazie zīdītāji, putni un ķirzakas ir šo čūsku parasts upuris. Sahārā dzīvo arī citas indīgas viperas, Cerastes cerastes . Supraokulāro "ragu" pāru klātbūtne palīdz viegli atšķirt šīs viperu sugas no citiem.

12. Tuksneša krokodils

Kad mēs runājam par “Kādi dzīvnieki dzīvo Sahāras tuksnesī?”, Mēs tikko domājam par krokodiliem. Tomēr Rietumāfrikas krokodils ( Crocodylus suchus ) apdzīvo tuksneša biotopu, kur tas paliek sausuma stāvoklī, kas ir paslēpts alu un urbumu drošībā. Lietainajā sezonā krokodili parādās no patvēruma un savācas gueltās.

11. Monitora ķirzakas

Tuksneša monitors ( Varanus griseus ) ir gaļēdāju ķirzaka sugas, kas atrodamas Sahāras tuksnesī. Šis dzīvnieks ir auksti asins radījums, un tāpēc tas sākas ziemas guļus no septembra līdz aprīlim. Ķirzakas garums ir līdz 1-2 metriem un vidējais dzīves ilgums ir aptuveni astoņi gadi. Tuksneša monitors galvenokārt barojas ar grauzējiem, zivīm un olām, bet, ja rodas iespēja, tas var arī baroties ar putniem, maziem zīdītājiem un citām radībām.

10. Black-Faced Firefinch

Melnā krāsā esošais firefinčs ( Lagonosticta larvata) ir kopīgs putns, kas pieder Āfrikas gleznu ģimenei. Šo sugu var redzēt daudzās Āfrikas Subsahāras valstīs. Pašlaik putns ir klasificēts kā vismazāk sastopams, jo tas ir plaši izplatīts. Tomēr tiek lēsts, ka šīs putnu populācijas pastāvīgi samazinās.

9. Āfrikas Silverbill

Āfrikas sudraba kauss ( Euodices kantāni) ) ir putns, kas dzīvo sausās ainavās. Tā ir rezidējoša Āfrikas putnu suga, kas robežojas ar Sahāras tuksnesi. Āfrikas sudraba kauss ir sabiedrisks putns, kas lielas ganāmpulka asaras atveras bieži vien ilgstoši cieši kopā. Tās barojas ar zālāju sēklām un audzēšanas augu sēklām.

8. Sarkanās kakla strauss

Ziemeļāfrikas strauss ( Struthio camelus camelus ) ir lielākais dzīvais putns pasaulē. Tā aug līdz pat 9 pēdām garumā, ir rozā-sarkanā kakla, melnā / baltā spalvas tēviņiem un pelēka spalvas sievietēm. Medības par pārtiku, uztveršana lauksaimniecībā, biotopu zudums utt. Ir novedušas pie strausa straujas samazināšanās. Tagad sugas ir atrodamas tikai 6 no 18 valstīm, kurās tā reiz pastāvēja.

7. Hyrax

Mazie, sīki augi, zālēdāji, klinšu hibrīds ( Procavia capensis ) ir atrodami visā Subsahāras Āfrikā. Šie dzīvnieki parasti ieņem pajumti akmeņu plaisās un iznāk barības laikā. Viņi dzīvo lielās grupās no 10 līdz 80 dzīvniekiem un kopā ar lopbarību.

6. Āfrikas savvaļas suns

Āfrikas savvaļas suns ( Lycaon pictus ) ir apdraudēta suga, kas ir dzimusi Subsahāras Āfrikā. Šodien ir tikai 39 šīs populārās sugas, kas sastāv no 6800 pieaugušajiem. Āfrikas savvaļas suņu populāciju samazināšanās ir infekcijas slimību uzliesmojumi, cilvēku vajāšana un biotopu iznīcināšana. Šie dzīvnieki ir ļoti sociāli, dzīvi un medības lielos iepakojumos. Unikāli, šīs sugas sievietes atstāj iesaiņojumu, ja vīrieši seksuāli nobrieduši. Antelopi ir viņu primārais upuris.

5. Gazelles (Dorcas Gazelle, Rhim Gazelle, Dama Gazelle)

Dorcas gazele ( Gazella dorcas ), maza gāļu suga, dzīvo Sahāras tuksnesī un apkārtējos zālājos. IUCN noteikusi, ka ir neaizsargāta, tikai 35 000–40 000 no šiem dzīvniekiem. Dorcas gāze ir labi pielāgota dzīvībai tuksnesī. Tas var iet bez dzeršanas visu mūžu, bet, kad ir pieejams ūdens, tas dzer ūdeni. Šīs gazeles ir aktīvas starp krēsliem līdz rītausmai, kad tās barojas ar lapu, augļu, zaru un tuksneša veģetācijas ziediem.

Ar sugu, kas atstāta savvaļā, mazāk nekā 2500 indivīdi no rimgazeles, šī suga ir pasludināta par apdraudētu IUCN. Tie ir labi pielāgoti, lai izdzīvotu tuksneša biotopu galējībām, kurās viņi dzīvo. Šīm gazelēm piemīt gaiša apmatojuma krāsa, kas atspoguļo saules gaismu un paplašinātās nagus, kas ļauj gludi staigāt tuksnesī.

Kritiski apdraudētās gāļu sugas, damas gāles ( Nanger dama ) šodien atrodamas tikai Nigērā, Čadā un Mali, lai gan agrāk tai bija plašāka izplatība. Gaļas un biotopu zudumu medīšana apdraud šīs sugas izdzīvošanu. Šīs gazeles barojas ar tuksneša augu lapām, augļiem, zālēm un dzinumiem.

4. Dromedāru kamieļi un Goata

Dromedāra kamielis vai arābu kamielis ( Camelus dromedarius ) ir otrā lielākā kamieļu suga pēc Bactrian kamieļiem. Atšķirībā no abām Bactrian sugām, tām ir viens kupris. Šie kamieļi ir dzimuši Sahāras cilvēku iemītnieki, un tos izmanto dažādiem mērķiem, piemēram, transportam un gaļai. Šie kamieļi ir ļoti pielāgoti, lai izdzīvotu sausos apstākļos un galvenokārt ir nakts dabā. Sahāras iedzīvotāji tur arī mājputnu kazas pienam un gaļai. Gan kamieļi, gan kazas vienā reizē atradās savvaļā, bet šobrīd šo dzīvnieku savvaļas populācijas ir diezgan reti.

3. Desert lapsa (Fennec Fox, Pale Fox un Rüppell Fox)

Fennec lapsa ( Vulpes zerda ) ir mazākā suga ar neparasti lielām ausīm, kas palīdz izkliedēt siltumu. Tās ķermenis ir labi pielāgots sausajam biotopam, un tas ir atrodams no Marokas caur Ēģipti, kā arī uz dienvidiem līdz Nigērijas ziemeļiem un uz austrumiem līdz Kuveitai un Sinaja pussalai. Tas barojas ar putniem, kukaiņiem un grauzējiem. Viena no vismazāk pētītajām lapsu sugām, gaiši lapsas biotopi stiepjas no Senegālas līdz Sudānai. Tās smilšainā krāsa labi maskē to tuksnesī, tāpēc ir grūti to atklāt. Rüppell lapsa (Vulpes rueppellii) ir maza lapsa ar smilšu mēteli un visēdāju barību. Tā atrodas arī mūsu sarakstā “Ko dzīvnieki dzīvo Sahāras tuksnesī?”

2. Sahāras Cheetah

Starp topošajiem dzīvniekiem, kas dzīvo Sahāras tuksnesī, ir Sahāras cheetah ( Acinonyx jubatus hecki ). Tikai aptuveni 250 nobriedušu šo kritiski apdraudēto sugu pieaugušo izdzīvo šodien. Tie atrodas galvenokārt tuksneses rietumu centrālajā daļā. Šīm gardēžiem ir gaiši krāsains mētelis un mazāk redzami plankumi un asaru svītras nekā citām Āfrikas cheetahs. Tie barojas ar antilopiem, piemēram, addax un gazelēm. Reizēm viņi arī meda zaķus. Viņi parasti ir vientuļnieki dabā ar daļēji nomadu dzīvesveidu. Tie galvenokārt medības naktī.

1. Addax Antelope

Kritiski apdraudēta suga, addaks antilopu ( Addax nasomaculatus ) Sahārā reti novēro . Neparedzēta medīšana ir iznīcinājusi šīs dzīvnieka lielās populācijas. Šī suga ir dzimtene Mauritānijā, Čadā un Nigērā. To raksturo garie, savītie ragi un gaiši mētelis, kas arī piešķir balta antilopa nosaukumu. Papildu antilopi ir ļoti pielāgoti dzīvošanai skarbajos tuksneša apstākļos un var uzturēties bez ūdens uz nenoteiktu laiku. Tādējādi tie atrodami ārkārtīgi sausos apstākļos, reģionos, kuros ir mazāk nekā 100 mm gada nokrišņu daudzuma. Tie barojas ar tuksneša augu zālājiem un lapām un iegūst ūdeni no savas pārtikas un rasas.