Arfas zīmoga fakti: Arktikas dzīvnieki

Izskata apraksts

Arfas blīvējums ir gaiši pelēks vai balts zīdītājs, kura aizmugurē ir lieli arfas formas gredzeni, kas ir nosaukti pēc nosaukuma. Tās seja un acis ir melnas. Tam ir arī pāra pāris, kas palīdz saglabāt siltuma līdzsvaru. Tam ir milzīgs kažokādas apmatojums un apakšā biezs blubera slānis. Blubers palīdz nodrošināt to ar uzglabāto enerģiju un uztur to siltu ārkārtīgi aukstā laikā. Vīriešu vidējais svars ir 287 mārciņas (130 kilogrami), kas sievietēm ir nedaudz vieglāka. Arfas blīvējums ir 4, 9 līdz 6, 6 pēdas (1, 5-2 metri) garš.

Diēta

Harpu roņiem ir relatīvi šaurs uztura diapazons. Tie ir gaļēdāji, galvenokārt barojot ar mazām zivīm un vēžveidīgajiem. Ziemas mēnešos, kad viņi migrē, tie galvenokārt barojas ar moivām un citām pelaģiskām zivīm, piemēram, siļķēm un polāriem mencām. Viņi arī patērēs vēžveidīgos, piemēram, euphausiīdus, mysīdus, amfipodus un garneles. Harpu roņi var migrēt ļoti lielos attālumos, meklējot pārtikas avotus.

Dzīvotne un diapazons

Harpu roņi dzīvo Ziemeļu Ledus okeāna ūdeņos un Atlantijas okeāna ziemeļos. Tās parasti sastopamas Kanādas austrumu daļā, jo īpaši jūras provincēs, kā arī Norvēģijā, Grenlandē un Krievijā. Tā kā viņi ir migrējoši, tie ir tikuši atrasts tik tālu kā Lielbritānija un Japāna. Viņi dod priekšroku peldēties un dzīvot okeānā, un tikai tērē nelielu daļu sava laika uz sauszemes. Kā sava veida ledus zīmogs harpu roņveidīgie paļaujas uz jūras ledu. Tā rezultātā viņi tiek apdraudēti kā globālās klimata pārmaiņas un jūras ledus fragmenti. Tie ir arī nozīmīgi medību mērķi. Tomēr tās joprojām ir salīdzinoši plaukstošas, un Starptautiskā Dabas saglabāšanas savienība (IUCN) to klasificē kā “vismazāko problēmu” sugu.

Uzvedība

Harpu roņi ir sociāli dzīvnieki, kas bauda viens otru. Tās parasti veido lielas grupas un paliek tajās pat migrācijas laikā. Viņi ir ļoti spējīgi, ja runa ir par navigāciju, un viņi apzinās skaņas un zīmes. Tie ir pazīstami kā spējīgi nirt līdz pat 180-80 metru dziļumam līdz 590 līdz 920 pēdām. Lai izvairītos no briesmām, tās var palikt zem ūdens līdz 15 minūtēm.

Pavairošana

Pārošanās sezonā, kas notiek ziemā, nobriedušie vīriešu zīmogi aizņem vietas uz ledus, mēģinot piesaistīt sieviešu zīmogus. Tomēr pārošanās notiek pašā ūdenī. Pēc pārošanās sievietes pēc veiksmīgas selekcijas atgriežas zemē ar apaugļotajām olām, kas aug sfēriskā embrijā, kas implantēts mātes dzemdē. Viens zīdaiņu zīmogs piedzimst pēc apmēram trim mēnešiem. Sieviešu roņi parasti piedzimst februārī. Mātes ar smaržu atpazīst savus mazuļus un rūpējas tikai par saviem kucēniem. Parasti mātes pēc 12 dienām atstāj savus bērnus. Jaundzimušie mazuļi ir aptuveni 2, 8 pēdas (85 centimetri) garš, sver aptuveni 24, 3 mārciņas (11 kilogramus) un ir dzeltenīgi. Harpas roņu mūža ilgums ir aptuveni 30 gadi.